Thursday, October 14, 2010

Apņēmība un slava

Latvieši met izaicinājumu vispārzināmām patiesībām, atkal ievēlot krīzes valdību
Latvijas nesenie notikumi ir likuši pārskatīt vairākas modernās politekonomijas aksiomas. Pirmkārt, saglabāt stabilu valūtu sabrukuma apstākļos ir pašnāvnieciski. Latvija saglabāja savu eiro piesaistīto valūtu un ir atguvusi konkurētspēju, pateicoties t.s. iekšējai devalvācijai - lielu sabiedrisko tēriņu un algu samazināšanai. Finansu optimizācija pielīdzināma ap 14% no iekšzemes kopprodukta.
Pastāv aksioma, ka vēlētāji soda valdības, kuras uzspiež stingru ekonomisko politiku. Bet premjerministra Valda Dombrovska vadītā koalīcija uzvarēja 2. oktobra parlamenta vēlēšanās ar 58,6% balsu, par spīti tam, ka pārraudzīja iekšzemes kopprodukta krišanos par rekordlieliem - 18% - 2009. gadā. V. Dombrovska partija Vienotība gandrīz divkāršoja savu vietu skaitu parlamentā - tā ieguva 33 no 100 vietām.
Vēlētāji atspēkoja arī citu pieņēmumu,- ka nauda neizbēgami izkropļo politisko procesu, sevišķi nabadzīgajās valstīs. Galvenā oligarhu partiju apvienība Par labu Latviju tika sagrauta līdz 8 vietām, kaut gan tā bagātīgi šķieda naudu priekšvēlēšanu kampaņai, no-pērkot pat vispopulārāko neatkarīgo avīzi valstī. Vēlētāji, izrādās, pamatoti to vainoja par neapdomīgu politku treknajos gados. Pirms tam šīm pie apvienības piederīgām partijām Saeimā bija 33 vietas.
Ārzemnieki, kuri aizdeva Latvijai 7,5 miljardus eiro, ir atviegloti. Ekonomika atkal pieaug ar straujo eksporta un rūpniecības produkcijas kāpumu (gan saglabājas augsts bezdarbs ). Bet V.Dombrovskim ir jārisina jauna problēma. Ir parādījies jauns politiskais spēks –Saskaņas Centrs – centriski kreisa partija, kas galvenokārt apvieno etniskos krievus un pa daļai arī tos latviešus, kas ir vīlušies esošajās partijās. Saskaņas centrs jaunajā parlamentā ieguvis 29 vietas.
Saskaņas centrs varētu mēģināt aizvilināt Dombrovska galvenos partnerus - Zaļo un Zemnieku savienību, kura ieguvusi 22 vietas. Lai to novērstu, Dombrovskis varētu piedāvāt SC darījumu - nākt vismazākās koalīcijas partijas vietā, kurai ir 8 vietas. Tā ir ultranacionālistu apvienība ar netīkamām manierēm.
SC jau ir pie varas galvaspilsētā Rīgā. Taču ievest prokrievisku partiju nacionālā valdībā būtu liels politisks risks, un tāpēc Dombrovskis varētu izvēlēties turēties kopā ar jau esošajiem partneriem. Jaunā valdība jāizveido līdz 2. novembrim. Tad jāsāk strādāt pie nākamā gada budžeta. Tas nozīmēs vēl vairāk samazināt izdevumus un palielināt nodokļus, lai izpildītu starptautisko aizdevēju prasību - ievērot 6% budžeta deficīta no iekšzemes kopprodukta. Bet, lai izpildītu valdības mērķi - 2014. gadā ieviest eiro-, ar to varētu arī nepietikt.

P.S. Good friend Janis Irbe from Geneva sent me translation of this The Economist article and asked me to publish it, because he thinks it is essential to spread this info also in Latvian!

1 comment:

Anonymous said...

Thanks for sharing this link, but unfortunately it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my message if you do!

I would appreciate if someone here at www.spolitis.blogspot.com could repost it.

Thanks,
Alex