Saturday, March 21, 2009

Final "pearls" of the hopefully outgoing political "elite" in Latvia

There was an article in Helsingin Sanomat before, and in Der Zeit last month where the same picture was used, and making the "nothing special" slogan a real Latvian trademark.



© ILMARS ZNOTINS/AFP/Getty

It would have been rather encouraging news unless it was not uttered by the lacklustre former minister of finance. Former banker considered that "nothing special"could be used as a new trademark for advertising Latvia internationally. While such a proposal created some laughing in neighboring Estonia, I somehow believe that to come out with negative connotations for branding countries cannot really bring anything positive out. While there were numerous warning signs about the problems mounting in Латвия, the former government continued to live in their power bubble.

Instead to assess how come Latvian politicians were able to not to listen to numerous warning signs, announce orderly and early elections, and to continue from the clean sleet onwards, there is absolute stillness from the Riga Castle so far. I wish all the courage to the new government, but amidst their tasks in overhauling the outdated Latvian administrative machinery the president has probably forgotten that the early elections are primarily needed for returning legitimacy into democratic regime among the Latvian citizenry! Whether the president still keeps this option open we should see on March 32, 2009, as it has become customary to joke in Latvia lately.

In the meantime the Prime Minister Dombrovskis is forced to acknowledge that Latvian government would probably have to borrow additional 1 billion from international creditors in order to be on the safe side before the harsh autumn. In the same time the so-called "public relations engineers" are speculating that journalist are among those culprits to be blamed for Latvia finding itself in the sorry state of economy and social turmoil today. The same so-called "public relations engineers" somehow seem to forget that the former toothless and complacent government [who's representatives still sit in the parliament and government] is directly responsible for bringing Latvia at the verge of bankruptcy, and most of economics and business experts acknowledged it in their interview.

As if there would not be enough of bad news the former PM Šķēle came out with bombastic opinion yesterday. In his interview to the Latvian TV evening news (objectivity of the public TV must be questioned if thus many former politicians appear disproportionately often on air and give their reckless remarks) former PM somehow confirmed long circling rumours about changing his own mortgage from euros into Latvian lats. He opined that Latvian currency could be devalued and created quite an uproar in the Latvian Internet forums.

Also, former PM had an opinion that the Presidential deadline of March 31 and possible initiation of referendum process calling for early elections would be shortsighted, and detrimental to the very existence of the Republic of Latvia ["Savukārt uz jautājumu par to, vai Valsts prezidentam būtu jārosina Saeimas atlaišana pēc 31.marta, jo daļa prezidenta uzdevumu nav izpildīti, A.Šķēle atbildēja: "Tā būtu absolūta tuvredzība. Tā būtu Latvijas valsts iznīcināšana."]. Indeed, the early elections would be detrimental to the Latvia Ltd. and one of its architects, but most of the citizenry would sigh in relief when such law transgressing parties as People's Party and Latvia First/Latvian Way would cease to exists and would find themselves in the waste bin of history.

10 comments:

Anonymous said...

Ļoti interesanti ir palasīt Jūsu domu izklāstus.....
Mēs varam diskutēt gari un plaši, piemērot un izdomāt teorijas, prognozēt... taču lielākā problēma ir sabiedrības attieksmē. Esmu šokēta palasot itkā "nenozīmīgos" komentārus, piemēram, par to pašu Jūsu pieminēto bijušā MP interviju.
Tas liek domāt tikai un vienīgi par to, ka ja arī notiks ārkārtas Saeimas vēlēšanas...tiks ievēlēti tie paši "ļauži". Cilvēki atkal un atkal atdala konkrētus indivīdus un aizmirst kāda partija ir viņu paspārnē.

Veiko Spolitis said...

Studente:

Prieks dzirdēt, ka kāds tomēr lasa:) Tas ko Jūs komentāros redzat ir tikai aiz segvārdien aizslēpušies ļauži, kuri savus sapņus, pārestības vai ideālus izdzīvo. Diemžēl Latvijas diskusiju kultūra ir bērnu autiņos, un tā vietā, lai www tiktu izmantota konstruktīvai diskusijai, notiek Ljā. tas kas notiek...

Ko Jūs saprotat ar to, ka tiks ievēlēti tie paši "ļauži"? Parlamentā, pašvaldībās, visi, vai tikai noteikts %?

Anonymous said...

lasa, lasa :)
Par komentāriem Jums piekrītu, taču iemesls šādai agresīvai komunikācijai rada nestabila valsts politika. Skolā vēl mācija :), ka valstīs ar stabilu un sakārtotu sociālekonomisko jautājumu, cilvēku interese par politiku ir minimāla. Pretējo variantu laikam redzam Latvijā.
Ar frāzi „tiks ievēlēti tie paši ļauži”, biju domājusi tos pašus pasūtītājus un iespējams ar nelielām korekcijām izpildītājus. Gan pašvaldību, gan Saeimas vēlēšanās. Šeit var atgriezties pie komentāriem. Palasot tos, var gūt labu iespaidu (piekrītu, ka pilnīgi primitīvu) par sabiedrībai aktuālajiem jautājumiem. Un DIEMŽĒL atkal un atkal par politiskās cīņas instrumentu varēs izmantot nacionālās piederības jautājumu. Latvijā tomēr ir ļoti izdevīgi uzturēt divas dažādas vēstures interpretācijas. Un šāds trulums notrulina arī pašu sabiedrību, tā paliek vienā un tajā pašā līmenī un nespēj saskatīt patiešām svarīgus problēmjautājumus. Manuprāt, panākt to lai cilvēks pats sāktu domāt, analizēt un galvenais saprast, vajadzētu aizliegt jebkādas politiskās reklāmas. Ja nemaldos Zviedrijas variants. Tādā veidā politiķis tiktu vērtēts pēc saviem darbiem.
Jūs savos rakstos bieži vien pieminat mūsu valsts galvas pasivitāti un reakcijas ‘disfunkciju’ :) Parasti, mēģinājumus sagaidīt kādu loģisku lēmumu vai vismaz domu izklāstu no Galvas puses, uztveru ar ironiju.
A.Š frāze, ka Valsts prezidenta ierosinājums atlaist Saeimu būtu valsts iznīcināšana, man liek domāt, ka pagaidām par ārkārtas vēlēšanām netiek domāts. Domāju, ka tiks pagaidīts, kamēr Jaunais Laiks sev neizdevīgā laikā sagaidīs/piedzīvos valsts ekonomikas recesijas kulmināciju un tikai tad atgriezīsies oranžie „glābēji” un pakratīs ar pirkstu, ka redz kā....mēs tomēr labāk zinājām, darījām un mācējām. Un ar amnēziju sirgstošā lielākā sabiedrības daļa biļetenos vilks krustiņus tur pat kur parasti.
K.K

Homo Vulgaris said...

Gribētu piekrist

"In the same time the so-called "public relations engineers" are speculating that journalist are among those culprits to be blamed for Latvia finding itself in the sorry state of economy and social turmoil today."

Atcerējos kad reiz uz kādu lekciju atnāca Egils Zariņš, runājām par masu medijiem utt. Un tad viņš ieminējās par to ,ka tā jau ir arī masu mediji nav bez vainas, ja pastāvīgi tiek borēts iekšā tikai sliktais tad īpaši labāk nekas nepaliks. Pieminēja vēl to, ka reiz uztaisījis raidījumu par Labajiem notikumiem un visi esot bijuši izbrīnīti - kas viņam samaksājis lai kaut ko tādu uzrakstītu, visiem vajag tikai slikto nezini kaut kāds mazohisms. Laikrakstos un avīzēs lielākie raksti par skandāliem vai problēmām un salīdzinoši mazākie, nepamanāmākie par labām lietām.

Nu no vienas puses jau it kā atkal padomājot nevar piekrist tam apgalvojumam, tomēr 50/50 tā ir. Ir ,protams, lietas ko uzrok un kas ir nevēlamas, bet ir lietas ,kas ir bezjēdzīgas un stulbas.

Piemēram, pēc 13.janvāra notikumiem žurnālisti prasīja vai tā ir taisnība ,ka Segliņš nopircis vīnu - nu atvainojiet ,bet KĀDS SAKARS?!


Par Ze Valdi runājot tad 31 un 32.martā nekas nenotiks, manuprāt, viņš ir tāds centīgs idiots, kam nesanāk tas ko viņš dara, lai viņam izdodās ,bet labāk būtu palicis par ķirurgu aiztaupot sev liekus rūpestus.


No Gustavo dziesmas - bet es gribētu mācēt ķidāt tā ,kā to dara Šķēle.

Par atbildi Studentei gribu vien piebilst to, ka ne tikai diskusiju kultūra ir pamperos, sākot jau ar izpratni par politiku un beidzot ar Jūsu pieminētajām diskusijām.

Varbūt ,pat ka esmu viens no tiem :D

Veiko Spolitis said...

To Studente:

Kamēr Latvijas pol. partijas nefinansēs no valsts budžeta tiešām lielas izmaiņas nebūs:) Nodoķlu un mantas 0-deklarācija un iepriekšminētais likums būtu jābūt dienaskārtībā kā prioritāte No. 1.

Veiko Spolitis said...

To Homo vulgaris:

"Nu no vienas puses jau it kā atkal padomājot nevar piekrist tam apgalvojumam, tomēr 50/50 tā ir. Ir ,protams, lietas ko uzrok un kas ir nevēlamas, bet ir lietas ,kas ir bezjēdzīgas un stulbas."

Žurnālistu uzdevums ir būt informācijas vidutāam (mēdijam), bet ja Latvijā sabiedriskās pārvaldes jautājumos pēdējos 18 g. pozitīvā ir tik daudz cik melns aiz naga, un tāpēc turpinās rakšana, kura daudzkārt patiešām ir līdz sīkumainībai bezjēdzīga.

Tomēr, politiķu UZDEVUMS ir veidot politikas un piedāvāt izmaiņas likumdošanā, lai rastu līdzsvaru sabiedrības grupu starpā un mazinātu to pašu negatīvismu. Tāpēc E.Zariņa atzinums ir labākajā gadījumā dīvains, bet par stulbi raktajām lietām - gudrais sapratīs, bet neizglītotais vēlāk tik un tā mainīs savu viedokli (swing voters).

"No Gustavo dziesmas - bet es gribētu mācēt ķidāt tā ,kā to dara Šķēle"

Šķēle ķidā lietas domājot par savu kabatu, domājot 19.gs. nacionālisma kategorijās...AŠ ir labi izpratis veidus kā manipulēt ar sabiedrisko domu- izlasiet A.Ozoliņa pārdomas pirmdienas Dienā.

Anonymous said...

ko es mekleju, paldies

Unknown said...

replica watches is the excellent ones. What does fake watches mean to you?

tpjewelry said...

Girls, girls, girls! Sie thomas sabo haben solche Haltung! Richtig, Jungs? Wir können thomas sabo schmuck verstehen, genau wie thomas sabo Kette du dich fühlst! Deine Freundin thomas sabo 2010 ist mit dir böse sein? Willst du uns zu sagen, wie man sie beruhigen? Einfach! Nehmen Sie thomas sabo onlineshop sie ein paar Blumen oder Parfüm? Zu gemeinsam? Oh ... Sie wollen thomas sabo shop eine Sure Shot-Lösung? Nun denn, was könnte besser sein als Schmuck? Kaufen sie thomas sabo preisvergleich einige Schmuckstücke und wir garantieren Ihnen, dass sie thomas sabo preise wird euch noch mehr als sie jemals zuvor Liebe. Nun, da Sie sich entschieden haben, ihren Schmuck zu geben, thomas sabo Armband das nächste Problem welcher Art? Gold ist etwas, das jeden thomas sabo Anhänger Menschen erleuchtet. Platinum? Zu glatt? Ah, nein. Das ist genau das, wo man schief geht. Platin ist nicht klar, oder einfach in keiner Weise. Es gibt thomas sabo Halsschmuck verschiedene Arten von Platin Liebe Bands oder Fingerringe auf dem Markt verfügbar, die komplizierte haben und die schönsten Schnitzereien, die Sie thomas sabo charms jemals auf ihnen zu sehen. Sie sind so atemberaubenden Kurven und Einbettungen dass, sobald Sie setzen Ihre Augen auf sie, würden Sie wollen, um es zu entreißen. Egal was! Wenn Sie immer noch nicht mit Platin-Bands als Geschenk ok, es gibt eine ganze Armee von Edelsteinen gibt für Sie zur Auswahl.

tpjewelry said...

Girls, girls, girls! Sie thomas sabo haben solche Haltung! Richtig, Jungs? Wir können thomas sabo schmuck verstehen, genau wie thomas sabo Kette du dich fühlst! Deine Freundin thomas sabo 2010 ist mit dir böse sein? Willst du uns zu sagen, wie man sie beruhigen? Einfach! Nehmen Sie thomas sabo onlineshop sie ein paar Blumen oder Parfüm? Zu gemeinsam? Oh ... Sie wollen thomas sabo shop eine Sure Shot-Lösung? Nun denn, was könnte besser sein als Schmuck? Kaufen sie thomas sabo preisvergleich einige Schmuckstücke und wir garantieren Ihnen, dass sie thomas sabo preise wird euch noch mehr als sie jemals zuvor Liebe. Nun, da Sie sich entschieden haben, ihren Schmuck zu geben, thomas sabo Armband das nächste Problem welcher Art? Gold ist etwas, das jeden thomas sabo Anhänger Menschen erleuchtet. Platinum? Zu glatt? Ah, nein. Das ist genau das, wo man schief geht. Platin ist nicht klar, oder einfach in keiner Weise. Es gibt thomas sabo Halsschmuck verschiedene Arten von Platin Liebe Bands oder Fingerringe auf dem Markt verfügbar, die komplizierte haben und die schönsten Schnitzereien, die Sie thomas sabo charms jemals auf ihnen zu sehen. Sie sind so atemberaubenden Kurven und Einbettungen dass, sobald Sie setzen Ihre Augen auf sie, würden Sie wollen, um es zu entreißen. Egal was! Wenn Sie immer noch nicht mit Platin-Bands als Geschenk ok, es gibt eine ganze Armee von Edelsteinen gibt für Sie zur Auswahl.